LET OP: we hebben regelmatig plek voor nieuwe leden! Hier lees je meer.

Leuk dat je interesse hebt in onze vereniging! Omdat wij (voor zover we weten) de enige club in Nederland zijn met het concept Samen een Eigen Paard, kunnen we ons voorstellen dat je een aantal vragen hebt. De meest gestelde staan hier op een rijtje.

Staat jouw vraag er niet tussen, of wil gewoon eens vrijblijvend langskomen voor een kennismaking? Stuur dan gerust een mailtje naar ledenwerving@doordravers.nl, dan nemen we direct contact met je op!

Wat bedoelen jullie eigenlijk met “Samen een eigen paard”?

Toen de vereniging in 1970 werd opgericht, was het nog heel erg bijzonder, maar eigenlijk zijn de Doordravers gewoon een voorbeeld van de huidige deeleconomie. Denk autodelen via Greenwheels, of Sloepdelen als je bootje wilt varen. Dat doen we, maar dan met paarden! We delen met elkaar (gemiddeld zo’n vijfentwintig leden) vier paarden, die we rijden en verzorgen.

We zijn dus zeker geen manege waar je op paardrijden gaat, maar we delen daadwerkelijk de lusten en de lasten. Je mag je dus straks gewoon mede-eigenaar van een paard noemen!

Wat zijn de kosten?

Je betaalt een vast bedrag van € 110,- lidmaatschapkosten per maand, all-in. Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent.

Zit daar dan echt alles in, of kom ik nog voor plotselinge kosten te staan?

Ja, daar zit écht alles in, behalve twee uitzonderingen. Dit zijn je lessen en eenmalig je inleggeld.
Je (privé)lessen betaal je apart en rechtstreeks aan de instructrice, omdat het ene lid misschien wel twee keer per week wil lessen, en de ander één keer per maand. De kosten per les zijn € 25,-. Je krijgt dan een half uur privéles.

Verder betaal je inleggeld, wanneer je na je proefperiode (zo’n 2 tot 3 maanden) besluit officieel lid te worden. Dat betekent dat je eenmalig drie maandlidmaatschappen ‘inlegt’. Overigens zijn dit eigenlijk geen extra kosten: mocht je op een gegeven moment je lidmaatschap opzeggen, dan hoef je de laatste drie maanden niets te betalen en speel je dus quitte. We doen dit omdat een nieuw lid meestal in de plaats komt van een lid dat heeft opgezegd, en dit geld gebruiken we ter overbrugging.

Oh ja, we kunnen overigens niet garanderen dat je kunt weerstaan om af en toe wat extra’s te kopen voor jouw paarden, dus je bepaalt zelf of je paardensnoepjes of andere persoonlijke uitgaven doet.

Wanneer mag ik lid worden?

Ruitersportvereniging De Doordravers staat open voor iedereen met een redelijke dosis paardrij-ervaring. Dit betekent absoluut niet dat je een Z-proef moet kunnen rijden, maar het is wel belangrijk dat je zeker op een paard zit en genoeg kennis van paarden hebt om te constateren én te handelen als er iets aan de hand is. Je zult immers regelmatig zelfstandig op stal zijn en je waarschijnlijk ook met een paard op de openbare weg en in het Amsterdamse bos begeven. We houden daarom een richtlijn van minimaal L-dressuurniveau aan.
Gezien de grootte van onze paarden hanteren we tevens een richtlijn van maximaal 75 kilo en 1.80 meter voor de ruiter. Tenslotte dien je minimaal 18 jaar oud te zijn.

Hoe werkt het met lessen?

Er worden lessen gegeven op maandagavond, donderdagavond en zaterdagochtend. Alle drie de paarden lopen dan een privéles van een half uur. Elke twee maanden geef je vooraf je beschikbaarheid en het aantal keer dat je wilt lessen door, en word je ingepland. Onderling ruilen mag daarna natuurlijk altijd, als dat agenda-technisch beter uitkomt.

Hoeveel leden hebben jullie?

Om zowel financieel goed te draaien, als ook iedere dag iemand te hebben die komt voor de paarden, dienen we 25 leden te hebben. Natuurlijk fluctueert dat altijd wel een beetje, maar ga uit van dit aantal leden.

Is 25 leden voor 4 paarden niet heel veel?

Deze vraag is van de FAQ’s waarschijnlijk de meest gestelde. Het antwoord is: nee! Door onze ledensamenstelling leert de ervaring dat we rekening moeten houden met drukke banen, veeleisende studies, zwangerschappen, kinderen, verre reizen en nog veel meer (sociale) activiteiten waar onze leden druk mee zijn.

Bovendien mogen de paarden een paar keer per week ook twee keer per dag lopen. Zo creëren we nog meer rijmogelijkheden. Natuurlijk ben je daarnaast altijd welkom om bij andere ruiters te komen kijken, of ‘zomaar’ even langs te komen op stal om te knuffelen, poetsen, of wat dan ook.

Hoe werkt het als ik lid wil worden?

Eigenlijk heel simpel. We vinden het aller-aller-aller belangrijkste dat jij het goed kunt vinden met onze paarden, en natuurlijk ook andersom. We nodigen je dus altijd eerst uit voor een kennismaking en een rondleiding op stal.
Stuur ons een mailtje als je (vrijblijvend) een afspraak wilt maken: ledenwerving@doordravers.nl. Dan nemen we direct contact met je op om iets in te plannen.

Tijdens de kennismaking zie je dus niet alleen de paarden, maar ook de stal en natuurlijk één of meerdere leden van de Doordravers. Ben je hierna helemaal enthousiast? Dan maken we gelijk een afspraak voor een proefles. Je krijgt dan (op eigen kosten) een privéles van één van onze instructrices om te zien of het van beide kanten bevalt.

Zo ja, dan mag je je proefperiode beginnen. Je bent dan gedurende drie maanden aspirant-lid. Samen zorgen we ervoor dat je altijd tegelijkertijd met een ander lid op stal bent om je wegwijs te maken.

Na deze periode weet je genoeg van onze paarden, de routes in het bos en de stal, om ook zelfstandig op stal te zijn. Je legt dan ook een (algemeen en medisch) examen af. Besluit je daadwerkelijk lid te worden? Dan betaal je eenmalig inleggeld en krijg je je eigen sleutel. Van harte welkom bij de club!

NB: Ben je al bekend met onze paarden, Stal Wennekers en/of het Amsterdamse bos? Dan is het in overleg mogelijk de proefperiode in te korten.

Wat voor paarden hebben jullie?

We hebben drie heel verschillende paarden, waardoor er voor bijna iedereen wel een geschikt paard tussen zit.

Rio
Rio is onze stoere ruin van het stel. Rio is een heel aanhankelijk en knuffelig paard en op zijn tijd wat onhandig, maar hij is goed te corrigeren. Hij is groot fan van het bos!

Nacho

Nacho is ons ex-racepaard die rijpaard is geworden en misstaat niet als dressuurpaard. Hij geniet ook ontzettend van het bos. Het is een betrouwbare en nuchtere kerel die niet snel ergens van schrikt, maar soms komt zijn alter-ego Macho Nacho naar boven.

Brend

Brend is onze nieuwste aanwinst! We hebben hem in september 2023 gekocht. Het is een 15 jarige Friese ruin. Hij is ontzettend lief en luistert goed naar je stem. Als hij veel spanning heeft kan hij wel sterk worden.

Kita
Kita (officiële naam: Chiqui Tme) is onze vosmerrie en sinds januari 2021 in ons bezit. Haar opgewekte koppie zal je altijd meteen begroeten op stal. Ze houdt ontzettend veel van aandacht en kan prachtig dressuur lopen. Het is wel een echte merrie met bijbehorend temperament.

Sinds juni 2019 is ons icoon Idool met pensioen bij de Paardenkamp in Soest.

Wat voor mensen zijn leden van de Doordravers?

Het ledenbestand van de Doordravers is heel divers, maar heeft tegelijkertijd veel overeenkomsten. De leeftijd ligt zo tussen de 25 en 55 jaar, en we zijn overwegend met vrouwen (tsja… paardenmeisjes, unite…). Veel leden hebben (jonge) kinderen en bijna iedereen heeft een drukke baan of studie, soms met onregelmatige diensten.

Alle leden hebben ruime paardrij-ervaring, al varieert wat en hoe wel. De een heeft als kind een eigen pony gehad en de ander was niet van de manege weg te slaan. Sommigen hebben wedstrijden gereden, anderen reden vooral buiten.

Wat iedereen gemeen heeft is dat we eigenlijk allemaal het allerliefst een eigen paard zouden willen hebben, maar dat door de hoeveelheid tijd en geld dat zoiets kost op zoek zijn gegaan naar een alternatief.

Moet ik vaste dagen in de week opgeven dat ik wil rijden?

Nee, dat hoeft niet. Het grote voordeel van de Doordravers is dat het zo flexibel is. We werken met een online Rijtijdenboek. Je moet je dat voorstellen als een soort agenda, waarbij je je vanaf 10 dagen van te voren kunt inschrijven.
Je kunt dus ook meteen zien wie er nog meer komen die dag. Misschien wel zo gezellig om samen te gaan rijden? Of niet, wat je zelf het liefste wilt.

En wat nou als ik een paar weken op vakantie ga?

Dat is geen enkel probleem. Een vervanger zoeken is niet nodig; je schrijft je gewoon niet in. Doordat we met een flink aantal leden werken, is de spreiding qua vakanties, drukke periodes etc. meestal automatisch wel geregeld en komt dat vanzelf goed.

Mag ik eens komen kijken?

Natuurlijk mag dat! Stuur gewoon even een mailtje naar ledenwerving@doordravers.nl met je contactgegevens en dan nemen we direct contact met je op. We spreken dan met je af op stal, zodat je kunt kennismaken met onze paarden en we je de stal kunnen laten zien. Ook kun je álle vragen die je nog hebt na het lezen van deze waslijst aan FAQ aan ons stellen!

Waar staan jullie paarden?

Onze paarden staan op Stal Wennekers, een geweldige locatie aan de rand van het Amsterdamse bos. Alle faciliteiten zijn hier aanwezig: diverse binnenbakken, buitenbakken, weides, longeerkralen, paddocks, afspuitplaatsen, een kantine, een dierenarts en een ruitersportwinkeltje. Wij noemen het een Paardenparadijs!

Mag je ook in je eentje met een paard naar het bos?

Ja, dat kan zeker. Wel staat veiligheid voorop, dus dit zal altijd pas zijn als je officieel lid bent (na de proefperiode) en je een paar keer samen met andere leden naar het bos geweest bent. We willen namelijk wel zeker weten dat je de weg naar huis weer terugvindt.

Overigens vinden de meesten het gezelliger om samen met een ander lid te gaan. Ook zul je op stal heel snel andere mensen én paarden leren kennen. Nog meer mensen om gezellig samen een buitenrit mee te maken!

Rijden jullie wedstrijden?

Met veel verschillende mensen en verschillende paarden is het rijden van wedstrijden een beetje omslachtig. Dit doen we dus ook niet. Wel doen we eigenlijk standaard mee met de onderlinge dressuurwedstrijden die bij ons op stal worden georganiseerd. En jaja, we winnen dan ook nog wel eens een lintje!

Springen jullie met de paarden?

Springen doen we alleen tijdens de les, dan maken we af en toe een klein sprongetje. We werken ook in de les regelmatig met balkjes.

Ik hoorde van iemand dat je bij jullie moet ‘voorrijden’, wat houdt dat in?

De term ‘voorrijden’ stamt nog uit het verleden, wij noemen het liever een proefles. Als je interesse hebt in de Doordravers nodigen we je uit om een keertje een les te komen rijden. Je kunt dan zelf proberen of onze paarden je bevallen, en de instructrice zal natuurlijk ook je ervaring beoordelen.

Niets om zenuwachtig over te worden trouwens! We snappen dat je (misschien weer na lange tijd) voor het eerst op een vreemd paard zit. Niemand van de leden reed die eerste keer de sterren van de hemel.

Vallen er wel eens mensen af tijdens de proefperiode/aspirantentijd?

Dat komt een enkele keer wel eens voor. Zo kan het zijn dat iemand in die eerste maanden merkt dat het toch niet zo goed in agenda of leven past. In zeer uitzonderlijke gevallen komt het voor dat de vereniging het lidmaatschap beëindigt.

Rijd je eigenlijk altijd op hetzelfde paard?

Iedereen heeft een ‘hoofdpaard’ waar je de vaste ruiter van bent. Daarnaast rijden sommige leden nog op één of soms zelfs twee andere paarden, als ‘bijrijdpaard’. Wanneer er geen vaste ruiter beschikbaar is op een bepaalde dag, komt het ook voor dat andere leden de verzorging van 1 van de andere paarden op zich nemen.

Wat nou als een paard ziek of kreupel wordt?

We hopen natuurlijk van niet, maar het kan wel eens voorkomen dat een paard een blessure of ziekte heeft waardoor hij (tijdelijk) niet bereden kan worden. In dat geval geldt ook ‘samen een eigen paard’, en nemen we gezamenlijk de verzorging op ons.

Vanzelfsprekend proberen we altijd de plekken in het rijtijdenboek eerlijk te verdelen zodat iedereen ook met een paard minder gewoon kan blijven rijden. Het kan dan natuurlijk wel voorkomen dat je minder kunt rijden dan je eigenlijk zou willen, maar dat zou ook zo zijn als het je eigen paard zou zijn. Hopelijk is ‘ie er gewoon snel weer bovenop!