Sinds juni 2019 is Idool liefdevol opgevangen in het nationaal paardenrusthuis “De Paardenkamp” in Soest.

Idool – ons paard met pensioen

Wie De Doordravers zegt, zegt Idool. Al in 1998 kwam hij als jong paard bij de vereniging! Tientallen leden heeft hij door de jaren heen op zijn rug gehad. Een paar jaar geleden is hij de 20 jaar gepasseerd, en kreeg hij wat meer last van allerlei kwaaltjes. Het werd tijd om Idool met pensioen te laten gaan. Maar hoe?

Pensioenplan door middel van crowdfunding

Een paardenrusthuis was voor ons én Idool destijds nog geen optie. Idool is dol op aandacht, wil graag de bak of het bos in, en heeft dagelijks medicijnen nodig voor de Ziekte van Cushing. Er werd daarom een Pensioenplan gemaakt: De Vrienden Van Idool. Door middel van crowdfunding gaven wij onze Idool een mooi pensioen bij ons op stal.

Toch stuurden we op 25 mei 2019 het volgende bericht de wereld in:

*** OFFICIEEL BERICHT: Idool gaat definitief met pensioen bij De Paardenkamp in Soest! ***

Onze senior, leermeester en ‘Capriool’ wordt volgende maand 26 jaar. Ongelofelijk maar waar: al meer dan 20 jaar (!) kunnen we van zijn streken genieten, want in 1998 kwam hij bij De Doordravers. Hij is inmiddels 4 jaar met pensioen, nadat we rond zijn twintigste levensjaar bemerkten dat het werk binnen de vereniging wat te veel van hem ging vragen.

Sindsdien wordt zijn onderhoud betaald door iedereen die hem een warm hart toedraagt uit de speciaal voor hem opgerichte stichting “Vrienden van Idool”. Wel wordt hij nog meerdere keren per week bereden en gaat hij regelmatig mee op ritjes door het Amsterdamse Bos. Hij doet dat nog steeds met verve.

Begin 2015 waren we bezig zijn oude dag vorm te geven. Op dat moment ging de wachtlijst van De Paardenkamp, het nationaal paardenrusthuis in Soest, héél even open. We hebben Idool toen onmiddellijk ingeschreven. Paarden kunnen daar geplaatst worden vanaf het moment dat ze 20 jaar zijn. Idool kwam terecht op plek 373 en dat terwijl hij toen al 21 was. We gingen er vanuit dat hij waarschijnlijk nooit aan de beurt zou komen.

Tot afgelopen maandag. We werden gebeld door De Paardenkamp: Idool mocht komen!

De afgelopen dagen zijn voor enkelen van ons een rollercoaster aan emoties geweest. Niet alleen moesten we binnen een paar dagen beslissen, ook werd Idool al in juni in Soest verwacht in verband met het vormen van de nieuwe kuddes. Uiteindelijk hebben we besloten dat dit het allerbeste is voor Idool. Hij heeft dit meer dan verdiend na al die jaren trouwe dienst!

Vanaf nu gaat het snel. Morgen, zondag 26 mei, zal Idool voor het laatst aan de start verschijnen van de Onderlinge Dressuurwedstrijd op Stal Wennekers. Vanaf maandag zal het rijden worden afgebouwd, zodat hij op 25 juni naar Soest kan vertrekken. Hij zal daar lekker met soortgenoten en alle goede zorgen van de mensen van De Paardenkamp gaan genieten van zijn oude dag.

Wij gaan Idool vreselijk missen. Z’n grappige hoofd uit de staldeur, zijn razendsnelle pirouettes bij het zien van een bakkabouter (meestal eindigend in zandhappen voor de ruiter) en zélfs het vloeken en onverrichter zake weer naar huis kunnen wanneer hij zich weer eens niet liet vangen in de wei!

We wensen hem de allermooiste laatste jaren toe. 

De Idoolcommissie

Inmiddels heeft Idool z’n draai in Soest helemaal gevonden en is hij officieel voorgesteld aan het publiek.

Idool krijgt nog regelmatig bezoek van (oud-)leden en andere bewonderaars.